Tord Gustavsen

Det gikk mange år før jeg våget å spørre. Respekten for det han holdt på med var for stor. Men så tok jeg mot til meg.  

Siden mars 2015 har jeg fotografert jazzmusikeren Tord Gustavsen. Jeg har fått lov å følge ham i øvingslokalet i Oslo, på konserter, og  på turné i Tyskland sammen med trommeslageren Jarle Vespestad, vokalisten Simin Tander og lydtekniker Daniel Mikael Wold. Et triosamarbeid som 29. januar 2016 lanseres på CD og vinyl på prestisjetunge ECM.

Målet med prosjektet har vært å vise litt av hverdagen til en musiker. For meg har det vært et lite eventyr – fylt av rause møter med en av Norges fremste jazzmusikere.

Noen av bildene fra prosjektet viser jeg her. Jeg er langtfra ferdig med temaet – jeg håper det kan være starten på noe. Det krever tid å jakte, se, og fange de gyldne øyeblikkene.

Jeg ba Tord skrive noen linjer om hvordan han selv har opplevd å være med på et slikt prosjekt:

«Det har vært et et stort privilegium å ha Pål så nært innpå prosjektene mine de siste månedene. Han har en diskret, men likefullt varm tilstedeværelse i rommet. Han har et skarpt blikk for visuelle og musikalske detaljer. Han har en ektefølt entusiasme for musikken, og er en veldig interessant samtalepartner. Til sammen har dette gjort samarbeidet både inspirerende og berørende. Det er nydelig å se resultatet nå i form av fotobok og prints – og jeg ser fram til å følge Pål videre og se mer av arbeidet hans i årene som kommer.  Tord G.»

Levende musikk har alltid vært viktig for meg. Det å kunne stå foran en scene, eller sitte i en sal, og åpne sansene for det som måtte komme. Det er uslåelig. Enkelte ganger hører du noe som treffer deg. Som en knyttneve. Og du er vidunderlig fortapt.

Tord Gustavsen var en slik opplevelse. Det var noe der, noe som grep tak og holdt fast. En inderlighet og ærlighet, destillert til det minimale. En klangverden gjennomsyret av en timing på tangentene som fascinerte. Denne mikrotimingen som hele tiden holder ørene dine for narr – du tror tonen kommer der, men så kom den mikrosekundet før eller etter…

Jeg har jobbet med dette prosjektet som del av mentor-programmet Pagina, der min gamle kollega fra VG – den anerkjente fotografen Hans Olav Forsang – er mentor.  Siden april har jeg vært del av en gruppe fotografer som møtes annenhver uke for å vurdere hverandres bilder og prosjekter – med Forsang som veileder. Meget nyttig og fruktbart å bli utfordret! Målet med programmet og arbeidet med prosjektet har så vært å lage en fotobok.

Hjemmesiden til Tord Gustavsen – med oversikt over kommende konserter, finner du her.

En video med materiale fra den kommende ECM-platen finner du her.

Facebook-siden med nyheter og konserter til plateprosjektet finner du her.

Prev Etter livet

Leave a comment